Despăgubiri Accidente Auto Mortale
Despăgubiri accidente auto mortale – ce demersuri au de făcut cei care sunt victimele unor accidente auto, pe drumurile naționale sau internaționale, pentru a primi despăgubirile aferente suferințelor la care au fost supuși în urmă unor accidente rutiere.
Avocat despăgubiri accidente auto mortale – Ce pași aveți de făcut pentru a primi despăgubirile aferente unui accident în care ați fost implicat?
Victimele Accidentelor Auto Mortale au dreptul la despăgubiri materiale și morale.
Despăgubiri accidente auto – Asigurătorii trebuie să încerce să acopere tot prejudiciul creat de către șoferul vinovat pe care l-au Asigurat-Despăgubiri accidente auto RCA și alte polițe.
Vedeți mai jos ce aveți de făcut în cazul unui accident auto pentru a primi despăgubiri de la asigurătorul persoanei vinovate – Despăgubiri Accidente Rutiere.
Procedura de judecată și ce are de făcut victima unui accident auto?
România este o țară cu o rată a accidentelor auto extrem de crescută, fără să mai spunem că înainte de 2016 orice persoană își putea lua carnetul auto astfel nefiind condiționat un nivel minim de pregătire educațională generală.
Din nefericire nu întodeauna toate procedurile în caz de accidente auto cu victime sunt respectate și astfel se ajunge la situația aberantă pe care cu toții o cunoaștem în România sub numele de “Mortul este de vină”.
Rată accidentelor din nefericire a crescut iar un accident auto înseamnă foarte multe, de la traume/daune până la decesul persoanei implicate, de cele mai multe ori nu din vină ei.
Garanția pentru a primi daune morale, constă într-o apărare făcută foarte bine alături de un avocat specializat în despăgubiri pentru accidente auto care să va stabilească o strategie și să documenteze foarte bine dosarul depus la instanța.
Desigur că în urmă accidentelor auto părțile implicate pot ajunge să fie vatamați corporal mai grav sau mai puțîn grav sau pot fi puși în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea de zi cu zi ceea ce înseamnă un beneficiu nerealizat ce poate fi solicitat de la asigurătorul părții vătămate.
Astfel, trebuie să facem o enumerare a situațiilor prin care poate trece o victima sau familia acesteia și astfel să definim ce poate să facă ea sau familia ei pentru a primi o despăgubire financiară, egală cu suferință prin care a trecut!
Despăgubiri Accidente Auto Mortale
Astfel, conform legii 132/2017 (4) Limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementărilor Uniunii Europene sunt următoarele:
a) pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 1.220.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţeivalutare la dată producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României;
b) pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 6.070.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la dată producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.
Sunt situații diferite și vom încerca să prezentăm câteva, poate dintre cele mai cunoscute și cu caracteristici ce se pot aplică în diferite circumstanțe la modul general .
A. În cazul victimelor accidentate în timp ce se aflau pe trecerea de pietoni.
Dacă ați fost lovit pe trecerea de pietoni, nu poate să între în discuție aproape prin nicio manieră, că dvs. ați putea fi vinovat de ceva, astfel toți conducătorii auto sunt obligați de către lege să fie extrem de precauți în apropierea acestor locuri permise trecerii pietonilor.
Primul pas pentru a porni pe calea obținerii de despăgubiri pentru accidentul auto prin care ați trecut, pe care trebuie să-l urmeze victima este să obțînă un certificat de medicină legală, constatator al vătămărilor iar apoi să formuleze o plângere penală solicitând că persoană vinovată de producerea accidentului să fie trasă la răspundere, această plângere penală poate fi construită cel mai bine, după ce va consultați cu avocatul, la momentul la care apare și certificatul medicolegal.
De asemenea și organul de cercetare poate să emite o adresă către Institutul de Medicină Legală solicitând să se stabilească dacă v-a fost sau nu pusă în primejdie viața sau dacă ați suferit o infirmitate, câte zile de îngrijiri medicale au fost necesare, dacă ați suferit un prejudiciu estetic grav și permanent și dacă v-a fost afectată temporar/permanent, total/parțial capacitatea de muncă, toate aceste aspecte fiind de esență să contureze viitoarea pagubă pe care o puteți primi de la asigurarea celui vinovat!
După ce apare certificatul medicolegal se pot contura 2 situații posibile astfel, în situația în care au fost necesare mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, dacă viața v-a fost pusă în pericol sau dacă se constată că ați suferit o infirmitate sau un prejudiciu estetic grav deja se discuta despre vătămare corporală și astfel o posibilă despăgubire s-ar putea ridică și până la 1000.000 euro în funcție de gravitatea accidentului.
B. De multe ori organele de urmărire penală pot CLASA o anumită situație cercetată și astfel există o prejudiciu rămas și neacoperit, iar întrebarea multora este dacă în afară de plângerea penală se mai poate face ceva.
Răspunsul este afirmativ, chiar dacă plângerea penală se clasează, în baza dosarului penal sau mai bine spus a probelor adunate în cadrul acestui (expertize, etc) puteți să va adresați instanței civile împotriva asiguratorului pentru plata despăgubirilor.
Ce înseamnă vătămarea corporală?
Art. 194 – Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
C. Tipurile de daune pe care le pot obține persoanele păgubite/victimele accidentelor auto mortale
Astfel, în urmă producerii unui accident, vor rezultă aproape întodeauna daune materiale și suferințe de natură psihică ce se traduc prin plata din partea celui vinovat(asigurării celui vinovat) a unor sume de bani pentru a putea compensa cumva suferințe produse dar și să acopere daunele materiale.
Prin urmare dauna materială poate constă în beneficiul sau câştigul pe care victima accidentului nu l-a mai putut realiza, spre exemplu acesta era taximetrist iar în urmă pierderii capacității de a conduce, asigurarea celui vinovat urmează să-l despăgubească viager(toată viață) pentru posibilele sume pe care le-ar fi putut genera.
Trebuie spus că în anumite situații, cel ce este victima unui accident, poate să decedeze iar la daune materiale vor fi îndreptăţite părţile vătămate sau moştenitorii acestora, în calitate de succesibili, urmând să facă dovadă daunelor materiale dar și morale.
De regulă pentru fiecare victimă în situațiile prezentate, accidentul este evenimentul ce poate schimbă uneori ireversibil condiţiile de viaţă şi calitatea vieţii lor și astfel este necesar că orice suma de bani să va fie plătită pentru o justă despăgubire.
Nu uitați că este dreptul dvs. să apelați la un avocat specializat în obținerea despăgubirilor/Avocat despăgubiri accident auto.
De cele mai multe ori, baza de drept material pentru daunele morale , fondul dreptului, este art. 1391 N.C.P.C.: ”Repararea prejudiciului nepatrimonial, astfel –
(1) În caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, poate fi acordată şi o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.
(2) Instanţa judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu.
De final trebuie să conturez și faptul că există și situații în care asigurătorul celui vinovat, este de acord cu medierea litigiului apărut și atunci, la masă rotundă se poate tranșă plata unor despăgubiri în urmă negocierilor purtate de către avocații ambelor părți pentru Despăgubiri Accidente Auto.
Spre exemplu dacă pietonul era sub influență băuturilor alcoolice, va fi evident faptul că deși trecea pe trecerea de pietoni, acesta se face vinovat de întinderea vătămărilor asupra lui.
Asta pentru că dacă ar fi fost treaz și nu băut, ar fi avut prezența de spirit mult mai mare și ar fi putut , poate evita accidentul.
De explicat este și faptul că dacă nu ar fi fost sub influență băuturilor alcoolice, ar fi putut spre exemplu să nu aterizeze în urmă impactului în partea superioară ci s-ar fi puttu eschiva în așa fel încât să nu fie rănit atât de grav.
Ipoteza de mai sus desigur este una care trebuie stabilită și nu trebuie interpretată că fiind valabilă în fiecare caz ci ea este diferință în funcție de caz.
Ați fost accidentat de către un autoturism ce nu este asigurat? De unde obțineți daunele?
Nici aici nu trebuie să va faceți probleme, fiindcă ASF – Autoritatea de supraveghere financiară, deține un fond, denumit și fondul pentru victimele străzii.
Având în vedere acest aspect, acesta poate fi introdus în dosarul penal sau civil și astfel va va despăgubi corespunzător.