Meniu Închide

Asigurarea obligatorie a mașinii

Cele mai frecvente intrebari legate de asigurarea obligatorie auto

Asigurarea RCA este singura asigurare obligatorie impusa de statul roman pentru autovehicule. Acest tip de polita de asigurare acopera pagubele produse tertilor, din vina asiguratului.

Cine trebuie sa incheie asigurarea RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto este un document obligatoriu pentru orice posesor de autovehicul. Odata cu achizitionarea asigurarii RCA, proprietarul autovehicului primeste si polita Carte Verde pentru calatorii in strainatate.

Care este limita despagubirilor?

Polita de asigurare auto vine cu limite de despagubire. Aceasta acopera pagube de pana la 1 milion de euro pentru partile materiale si 5 milioane pentru vatamari corporale.

Cum sunt diferite politele de asigurare in functie de compania asiguratoare?

In general, orice firma asiguratoare trebuie sa acopere eventuale daune produse de proprietarul autovehiculului. In esenta insa, fiecare firma ofera despagubirile doar in anumite conditii, motiv pentru care orice sofer trebuie sa citeasca cu atentie termenii asigurarii in momentul isi achizitioneaza un RCA.

Atentie, cel mai ieftin RCA, poate presupune conditii mai putin flexibile de despagubire!

Exista situatii in care asiguratorul poate sa ceara despagubiri de la autorul accidentului?

Da, asiguratorul este indreptatit sa ceara despagubiri de la soferul care a produs accidentul in conditiile in care acesta a fost savarsit intentionat sau a avut loc in cadrul unei infractiuni.

Daca masina avariata apartine aceluiasi sofer se ofera despagubiri?

Nu, daca proprietarul masinilor implicate in accident este aceeasi persoana fizica sau juridica, compania asiguratoare nu acorda despagubiri.

Ce se intampla daca pierd polita RCA?

In cazul in care proprietarul masinii pierde polita RCA acesta trebuie sa publice seria si numarul politei intr-un ziar de circulatie nationala si solicite un duplicat de la compania asiguratoare.

Care este procedura in cazul unui accident?

Daca are loc un accident usor, este sufient un formular de constatare amiabila pentru a rezolva speta. Daca accidentul este grav, este necesara deplasarea politiei la fata locului. Cat priveste obligatiile asiguratorilor, acestia trebuie sa constate daunele in cel mult 5 zile de cand sunt notificati.

Care sunt sactiunile in lipsa unei asigurari RCA?   Soferul care nu prezinta asigurarea auto obligatorie primeste pe loc sanctiuni grave: amenda contraventionala intre 1000 si 2000 de lei, retinerea certificatului de inmatriculare si retragerea placutelor de inmatriculare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button